הדברת טרמיטים

האם גם אני זקוק להדברת טרמיטים?

  • warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_cmf_userspace_perms' not found or invalid function name in /home/comillion/domains/comillionold.co.il/public_html/includes/menu.inc on line 454.
  • warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_poll_menu_access' not found or invalid function name in /home/comillion/domains/comillionold.co.il/public_html/includes/menu.inc on line 454.
  • warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_poll_menu_access' not found or invalid function name in /home/comillion/domains/comillionold.co.il/public_html/includes/menu.inc on line 454.

מבצע הדברת טרמיטים

 100% הצלחה בכל טיפול

 מגוון פתרונות אמינים ואיכותיים

 בדיקת גילוי וייעוץ ללא התחייבות וללא עלות

 3 שנות אחריות בכתב לכל עבודה

מבצע מיוחד 20% הנחה נוספים למגיעים דרך האתר

מבצע סוף שנה: בדיקה לגילוי וזיהוי טרמיטים חינם - לפרטים נוספים התקשרו עכשיו 054-3600003

ביום בהיר אחד, אנחנו מגלים כי במשקופי הדלתות שלנו התפתח ריקבון מוזר מלווה בחורים קטנטנים. מחקר קצר מגלה כי הבעיה אינה מופיעה רק בחדר האמבטיה או בחלקו התחתון של המשקוף שסובל מרטיבות בשל שטיפות הבית, אלא בחלקים שהיו עד כה יבשים לגמרי עד כה. מחקר מעמיק יותר מגלה שגם בפרגולה בחצר מופיעים סימנים דומים. אז מה הגורם לתופעה המוזרה? האם מדובר בנחיל טרמיטים שהחליט לפקוד את ביתנו או בגורם מסתורי אחר?

התופעה המוזרה שמתוארת בתחילת המאמר פוגשת רבים מאתנו במפתיע, בין שאנו מתגוררים בבתים פרטיים, משותפים או אפילו בבניינים. בעלי דירות הגן ובעלי בתי צמוד הקרקע כבר נתקלו בתופעה של ריקבון בפריטי עץ שונים ויודעים לזהות את מקור התקלה בקלות. אבל לעומתם דיירי הבניינים כלל אינם מעריכים שהסיבה לתופעה היא נחיל טרמיטים עיקש.

אז מי הם בעצם אותם טרמיטים שמפרים את שלוות חיינו וכיצד הם הצליחו להגיע אלינו? איך יודעים שמדובר בוודאות בטרמיטים ולא בגורם מזיק אחר? וכמובן – כיצד מצליחים להיפטר מהם בדרך המהירה והבטוחה ביותר?

טרמיטים – לא סתם נחיל נמלים.

רגע לפני שנצלול פנימה ונתחיל לחקור את תופעת הריקבון המוזרה, חשוב שנתעכב ולו לרגע על הגורם, הכמעט וודאי לתופעת שתיארנו, היות ורבים מאתנו מעריכים בקלות כי טרמיטים הם עוד סוג של נמלים לא מזיקות. הכל כמובן, עד המפגש הראשון עם נחיל טרמיטים בסביבה הביתית שלנו.

מי הם הטרמיטים?

טרמיטים – חרק קטן. נזק גדול.הטרמיטים הם למעשה סוג של נמלים החיים במושבות שיתופיות בדומה לשאר סוג הנמלים, כאשר בכל קן, עלולים להיות מאות אלפי טרמיטים. הקן עצמו, מתקיים בעומק האדמה, בסביבה חשוכה ולחה ועומקו יכול להגיע עד לחמישה מטרים וממנו חופרים הטרמיטים מחילות רבות עד למקור מזונם שהוא כמובן פריטי עץ מסוגים שונים.

בכל קן טרמיטים נשמרת היררכיה ברורה, המורכבת משלוש קבוצות עיקריות; מלך ומלכה, חיילים ופועלים.
המלך והמלכה הם היחידים בעלי היכולת להתרבות ולמעשה בכל הטלה יכולה המלכה להטיל עשרות אלפי ביצים. תפקידם של שאר הטרמיטים בקבוצת החיילים הוא להגן על הקן מפני חרקים אחרים ותפקידם של העובדים הוא לדאוג לניקיון, מזון ותחזוקה.

החיילים והפועלים אינם יכולים להתרבות ולמעשה משרתים את המלך והמלכה. אבל, מתוך הביצים שהוטלו יכולים לבקוע גם מלכים ומלכות נוספים המאופיינים בגוף גדול יותר וכנפיים ארוכות, אשר יכולים בקלות לעזוב את הקן בהליך שנקרא מחול הכלולות ולהקים מושבה חדשה בתוך שעות ספורות.

אז איך הטרמיטים מגיעים אלינו הביתה?

בעולם ישנם כמה אלפי מינים של טרמיטים וכאן בישראל נתגלו עד כה רק כ-12 מינים. אך, דרך פעולתם זהה בכל נקודה על פני הגלובוס. לכן די בקלות עשויות להיבנות להן מחילות טרמיטים מתחת לרצפת הבית ועד למשקופים וארונות המטבח מבלי שנוכל להבחין בבעיה, עד שזו תתפרץ בתוך הבית.  

הטרמיטים עצמם אינם מסוגלים להיות חשופים לאור ולכן עליהם לעשות את כל הדרך מתחת לאדמה. במידה ויזהו הטרמיטים מקור מזון הדורש תנועה באור השמש יבנו הטרמיטים מחילות בוץ חיצוניות דמויות רשת שורשים על גבי קירות, ארונות או אמצעים נוספים כמו גדרות.

תנופת הבנייה הגדולה בישראל בשנים האחרונות הובילה להעברת חול לא מבוקר מאזור לאזור , כאשר בפועל מדובר בחול נגוע בביצים וזחלים, דבר שהוביל להתפרסות כלל ארצית של הטרמיטים בארץ. הבעיה מחמירה כאשר נעשה שימוש באותו חול גם לריצוף בנייניי דירות לפני הנחת המרצפות והבעיה מגיעה גם לקומות גבוהות במיוחד.

הביצים והזחלים עצמם יכולים לבקוע בכל מקום כך שלמעשה, גם במידה ומדובר בדירה הממוקמת בקומה העשירית, היא פגיעה למושבת טרמיטים בדיוק כמו דירת קרקע הצמודה לשטח מיוער. את התופעה ניתן לראות בעיקר באזור גוש דן, בו תנופת הבנייה היא הגדולה ביותר בישראל בערים – יבנה, נס ציונה, ראשל"צ, רחובות, חולון הרצליה ומיקומים נוספים.

איך יודעים שמדובר בטרמיטים?

במרבית המקרים, אנחנו מייחסים כל בעיית ריקבון שמופיעה במשקופי הדלתות או בפרגולה לנזקי מים או לנזילות במקורות שונים ובמבחן המציאות, קל מאד להתבלבל בין נזקי רטיבות לנזקי הטרמיטים. רק לאחר שהבעיה כבר מתפרצת ומשקוף העץ נרקב ונהרס לחלוטין ניתן לגלות את הגורם האמתי לבעיה.

הטרמיטים עצמם, תוקפים לרוב את משקופי הדלתות מסיבה פשוטה – המשקופים עצמם ממוקמים בתוך החול עצמו, כך שהם מהווים נקודת גישה קלה מאד בעבור הטרמיטים, דרך המחילות התת קרקעיות שהן יוצרים. מעבר להרס משקופי הדלתות הטרמיטים יכולים להשתמש בהם כדרך להתפשטות נרחבת יותר בתוך הבית ואפילו בתוך הארונות.

נקודה נוספת המהווה סימן כמעט וודאי להופעתם של הטרמיטים היא הופעתן של מחילות הבוץ בתוך שטח הבית או מחוץ לו. המחילות יבנו כמעט תמיד באזורים מוצלים או חשוכים כמו מרתפים, פרגולות ואפילו מאחורי הארונות. מלבד שני סימנים אלו ניתן להבחין בנקודות חסרות צבע או ברעשי זמזום לא ברורים במשקופים או בסמוך למחילות הבוץ.

מי שנתקל בעבר בפגיעה של נחיל טרמיטים, מכיר את התפשטות הטרמיטים ומעופם בתקופת הקיץ, רגע לפני שהם פוגשים במשקופי הדלתות או בפרגולה ומכיר את החשיבות לבצע הדברת טרמיטים יעילה שתוביל למותם של המלך והמלכה ולהריסתו הסופית של הקן.

טרמיטים לעומת תולעי עץ

לעיתים, קיים בלבול בין הטרמיטים למזיק אחר העונה לשם תולעי עץ. הסממנים כמעט זהים לחלוטין ומובילים לפגיעה בפריטים זהים. אבל, רק מדביר מוסמך ומקצועי ידע לאבחן בין שני המזיקים ויתאים את דרך הטיפול היעיל, שכן מדובר דרך הטיפול בין המזיקים שונה בתכלית.

תולעי העץ, יגיעו אלינו לרוב בתוך רהיט מעץ מלא שרכשנו ונגלה אותן רק לאחר שנים רבות, בהן איכלה התולעת את הרהיט עד אשר פרצה ממנו החוצה ותהיה גלויה לעין. בפועל לא קיים ריסוס נגד תולעי עץ ושיטת ההדברה של תולעי העץ היא איוד מיוחד כנגד תולעת עץ.

תהליך האיוד מתבצע באופן שונה מהדברה רגילה ובה מוכנס אותו רהיט נגוע אל חלל אטום כמו מכונה או חדר אטום. אל החלל מוכנס כדור מוצק אשר הופך לגז רעיל במגע עם חמצן ומשמש כגורם ההדברה. הרהיט מושאר החדר עם הגז במשך כשבוע במטרה לחסל כל טפיל שקיים בתוך העץ.

הדברת טרמיטים וריסוס נגד טרמיטים

קיימות מספר שיטות להדברת טרמיטים ,המשותף לרוב השיטות הוא שימוש בדפוס ההתנהגות של הטרמיטים לטובת חיסול הקן על ידי הריגת הטרמיטים בתוך הקן עצמו.  

היות והטרמיט מתפקד בעיקר בעזרת הלשון והלסתות (אכילה, חפירה ותקשורת בין הפריטים השונים) בכל השיטות חומר ההדברה חודר דרך הפה אל מערכת העיכול ומשם אל מערכת העצבים של הטרמיטים ובפועל הטרמיטים אינם יכולים להימנע ממגע עם החומר שכן הימנעות זו משמעותה מוות בטוח בעבורם.

שיטות לאיתור טרמיטים

  • תחנות ניטור (תחנות איתור) – בשיטה זו מציבים מלכודות עם מזון מורעל סמוך לסדקים בריצוף או בסמוך לסדקים בקיר. במידה ואין כאלה יש חובה לקדוח חורים ע"מ לאפשר גישה חופשית מעומק האדמה אל המלכודות.

במידה והטרמיטים יגיעו אל המלכדות הם יאכלו בעצמם את הפיתיון ויעבירו אל יתר הקן מזון מורעל אשר יוביל לפגיעה בטרמיטים נוספים. אך, לא ניתן לוודא כי אכן תבוצע הדברה מלאה של הקן ולכן מומלץ לפעול גם בשיטת הדברה.

  • גלאי פחמן אלקטרוני - שיטה נוספת לניטור הינה גלאי אלקטרוני הרגיש לפחמן אותו פולטים הטרמיטים. גלאי זה מוחדר לחריצים או סדקים ובמידה ויש טרמיטים הגלאי מצפצף ומתריע על קיום הטרמיטים בסביבת הבדיקה.

במידה ואכן זיהינו כי מדובר בטרמיטים, חשוב לפעול באופן מידי. שכן, התוצאה של מחילות בוץ חיצוניות או משקופים רקובים היא רק התוצר הסופי של מאות מחילות טרמיטים מתחת לרצפה או מאחורי הארונות שכלל לא זיהינו.

שיטות להדברת טרמיטים

אחרי זיהוי הבעיה יש לעבור לשלב הטיפול בבעיה. במצב שכזה עומדות לפנינו כמה שיטות להדברה טרמיטים:

קידוח והזרקה

בשיטה זו קודחים חורים קטנים באזור החיבור בין הקיר לרצפה ומזרקים בעזרת מכונת הזרקה בלחץ גבוה חומר הדברה ישירות לחול מתחת לריצוף. בפעולה זו מתמקדים בעיקר באזורי המשקופים, אך יש חובה לבצע טיפול סביב כל הבית ובכך ליצור שטח היקפי מטופל.

החומר המוזרק עובד בדיוק כמו החומר בתחנות הניטור, כאשר הטרמיט אוכל או בא במגע עם חול שעבר טיפול הוא מיד מותקף באופן ישיר ומהווה נשא של חומר הדברה אל הקן . ישנה חשיבות גבוהה לטיפול היקפי ולהזרקה בלחץ ע"י מכונה ולא בעזרת מרסס ידני.

טיפול שכזה יביא להדבקת כל המחילות שבאזור המטופל גם אם המחילות שייכות למספר מושבות שונות הקיימות בבית. זאת, בניגוד לתחנות ניטור בהן אנו תוקפים מושבה אחת בלבד ולעיתים רק חלק ממושבה אחת. בסופו של תהליך החורים שנקדחו נאטמים בחומר אטימה (רובה) זהה בצבעו לריצוף וכך סימני הקדיחה נעלמים כלא היו.

סרטון הדגמה של פעולת הדברת טרמיטים

 

עישון

הטרמיטים, כמו חרקים רבים חוששים משריפה שתוביל למותם ולכן מתרחקים מיד מאזור מוכה עשן. על פי עיקרון זה פועלת שיטת ההדברה בעישון, בה מוחדר עשן אל מחילות הטרמיטים וגורם להם לברוח מהקן על ידי יצירת מחילות חדשות ולהקים קן באזור שונה.

במקביל לשיטות אלו להדברת טרמיטים, קיימות עוד כמה וכמה שיטות שונות שיעילותן מוטלת בספקות והן אינן נמצאות בשימוש רב כיום בידי בעלי המקצוע המומחים בתחום פשוט משום שאינן מספקות פתרון יעיל מספיק. כיום, חומרי ההדברה מאושרים להדברת טרמיטים מבוססים על חומרים בעלי רעילות נמוכה שאינה מסוכנת לבני אדם וידידותיים לקרקע ולסביבה.

תחנות ניטור (תחנות איתור)

בשיטה זו מוצבות מלכודות ובהן מזון מורעל בסמוך לפתחי הכניסה של הטרמיטים מהרצפה, מהקירות או ממקורות נוספים. הטרמיטים מגיעים אל המזון עצמו וצורכים את המזון ומעבירים אותו הלאה אל תוך הקן. בשיטה זו המזון המורעל מועבר באופן ישיר אל תוך הקן, אך לא ניתן לקבוע חומרי הדברה אכן חדרו אל תוך הקן והאם הקן עצמו הושמד לחלוטין.

טיפול מונע נגד טרמיטים

במרבית מהמקרים, לא נוכל לערוך טיפול מונע לטרמיטים, פשוט משום שעד שנבחין בסכנה היא כבר תפרוץ במשקופי הדלתות או הפרגולות. אבל, במידה ואתם נמצאים כיום בהליך של בניית בית חדש או עומדים לפני רכישת דירה חדשה מקבלן תוכלו בהחלט לערוך טיפול מונע נגד טרמיטים.

הטיפול הוא למעשה טיפול בחול הקיים בשטח הבית והגינה ומהווה פעולה של הדברת טרמיטים בחול הקיים בסביבת הנכס או בחול המעורב בתהליך הבנייה והריצוף של הנכס. טיפול מסוג זה יפחית במידה משמעותית את היכולת של טרמיטים לקיום מושבות בחמש השנים הקרובות גם במידה והגיעו אליו ביצים או זחלים.

חוששים שגם הבית שלכם נפגע מטרמיטים? הבחנתם במחילת בוץ או בריקבון לא ברור במשקוף הדלתות? פנו אלינו עוד היום וטפלו בבעיה לפני שהנזק יהיה כבד מידי. אחרי הכל – הטרמיטים ממשיכים לעכל את העץ במהירות שיא. גם ברגעים אלו ממש.